Koření

Majoránka

Majoránka zahradníNejenom v naší zemi je majoránka velmi vyhledávaným kořením do celé řady různých pokrmů. Svým správným a konkrétním názvem se tato rostlina, tedy toto koření nazývá jako majoránka zahradní. Stejně jako celá řada dalších velmi aromatických kořenících bylin, i majoránka má poměrně bohatou historii. První poznatky o jejím pěstování, a samozřejmě také použití, pocházejí již ze starého Egypta. A právě odtud se rozšířila dále do Evropy, a začali ji používat jak Řekové, tak i Římané. Postupem času se stala součástí i moderních kuchyní, převážně potom té středomořské, ale také francouzské. A to hlavně díky její celkové dostupnosti, z hlediska nenáročnosti na pěstování.

Do jakých pokrmů ji používat?

Samozřejmě hlavní možnosti použití jsou jak do různých omáček, tak samozřejmě i do jídel, kde je hlavním základem maso. Mimo to najde majoránka své místo také v pokrmech zeleninových, ale i v polévkách. Své velké zastoupení měla hlavně v oblasti staročeské kuchyně, která se v současné době opět dostává do módy, a tak je ideální možností třeba hustá bramborová polévka, nebo bramborová placka, či bramborák jako takový.

Majoránka je také velmi oblíbeným kořením v kombinaci s vnitřnostmi, především potom s játry nebo s ledvinkami. Skvěle ale dokáže ozvláštnit také zvěřinu, a to připravovanou na všechny způsoby. Samozřejmě mnohem intenzivnější chuť a vůni dodá majoránka pokrmům v jejím čerstvém stavu, ale stejně tak není problémem využití sušených možností. Kromě jídla jako takového je ale často velmi hojně konzumován také majoránkový čaj.

Skvělé účinky na naše tělo

Majoránka kořeníMajoránka ale není pouze koření jako takové, které dokáže dodat našim připravovaným, jídlům neobyčejně dobrou chuť. Její konzumací totiž výrazně zlepšujeme také samotné fungování našeho těla, především potom v oblasti trávení a nervového systému. V těchto případech se doporučuje právě zmíněný odvar, tedy pití čaje ze samotné majoránky jako takové.